Social Icons

TNPSC - Reservation Quota

Hello Readers, Given below are some basic questions asked on Reservation Quota and answers for the same.

1. Who are eligible to avail communal reservation?

Answer: Candidates belonging to the following categories are eligible:
i. Scheduled Castes / SC (Arunthathiyars)
ii. Scheduled Tribes
iii. Most Backward Class / Denotified Communities
iv. Backward Classes (other than Backward Class Muslim)
v. Backward Class (Muslim)

2. What is the percentage of reservation available to women candidates?

Answer: 30 percent.

3. I am a Male candidate. Whether I am eligible to be considered in the vacancies reserved for female candidates?

Answer: If no qualified and suitable female candidates are available for selection against such vacancies, those vacancies shall be filled by male candidates belonging to the respective communal categories. This clause will not apply to the recruitments meant exclusively for men or women.

4. I am a Non - DW candidate. Whether I am eligible to be considered in the DW category?

Answer: Yes.
If no qualified and suitable Destitute Widow is available for selection, the turn so set apart for Destitute Widows shall go to the women (other than Destitute widows) belonging to the respective categories.

5. I am a male candidate. Whether I am eligible to be considered in the DW category?

Answer: In the event of non - availability of qualified and suitable Destitute Widows / Women (other than Destitute Widows) candidates for selection, the vacancy will be filled by male candidates, belonging to the respective communal categories. However, the said reservation of appointments will not apply for the posts
in the Scale of Pay, the minimum of which exceeds Rs.4000/- (Revised pay Rs.5200 - 20200+ Grade Pay Rs.2400/-)

6. I am Non-DA candidate. Whether I am eligible to be considered in the DA category?

Answer: No. If no qualified and suitable candidate is available for selection from one or more categories of Differently Abled, the vacancies will be carried forward as per rules.

7.I belong to Scheduled Caste  (Arunthathiyars) community. Whether I am eligible to be considered under
Scheduled Caste category?

Answer: Yes. Even after filling up of the posts reserved for Scheduled Caste Arunthathiyars on preferential basis, if more number of qualified Arunthathiyars are available, they shall be entitled to compete with the
Scheduled Castes other than Arunthathiyars in the inter-se merit among them.

8. I belong to Scheduled Caste community. Whether I am eligible to be considered under Scheduled Caste (Arunthathiyars) category?

Answer: Yes. If any posts reserved for Arunthathiyars remain unfilled for want of adequate number of qualified candidates, it shall be filled up by Scheduled Caste other than Arunthathiyars.

10 comments:

  1. In 2014-Group 4 exam- I applied for typist post...
    My mark is 178.5 and overall rank is 2873 and my community(SC) rank is 271... Typist vacancies-1732
    Can i get the job?

    ReplyDelete
    Replies
    1. surely you will get it. all the best

      Delete
  2. My name is uma. Two days before I got my gp 2 A mark- 217.5. My communal rank is 2081. Overall rank is 3790. Shall I get posting under BC or ladies quota. Thanks.

    ReplyDelete
  3. I got 184.5 under general category in tnpsc grp 2a ,my communal rank is 490,is there any chance for me,thank u.

    ReplyDelete
  4. In 2014-Group 4 exam- I applied for typist post...
    My mark is 189 and overall rank is 2838 and my community BC Muslim rank is 27...
    Can i get the job?

    ReplyDelete
  5. my cutoff mark 231 sc cat will I get junior assitant job

    ReplyDelete
  6. my cutoff mark 231 sc cat will I get junior assitant job

    ReplyDelete
  7. i am 75th rank in combined engineering service, i belong to bc , do i have the possibilty of getting job , total vacancies - 71

    ReplyDelete
  8. sir iam AZHARUDEEN TNPSC GR 4 my mark 181.5 21.12.2014 MY OVERALL TYPIST RANK 3700 BCM typist COMMUNITY RANK 32 ANY CHANCE IRUKA 2ND PHASE NADAKUMA PLS TELL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bai sent you are Mobile number 9524370296 I am also BC (m) my Community rank 31 allover rank 3783

      Delete

 

Enter your email address: